Тіло жінки-матері: красиве чи ні?

У багатьох жінок вагітність лишає на тілі шрами, розтяжки і складки. Це реальність, яку жінки намагаються приховати, а ЗМІ – не показувати. Але одна фотограф вирішила змінити наше ставлення до материнського тіла.

На початку минулого року Джейд Білл, молода матір з аризонського міста Тусон, зайшла до своєї студії, роздяглася, взяла на руки своє місячне немовля і зробила серію автопортретів.

1

На знімках вона побачила незнайоме тіло – округлості, яких не було до вагітності.

Побачене їй не дуже сподобалося. Однак вона все ж опублікувала фото в своєму блозі, бажаючи показати ту сторону материнства, яку зазвичай оминають увагою.

ЗМІ переповнені зображеннями жіночих тіл. Але не таких.

“Багато хто пише: о, ніколи не бачив подібних фото, – розповідає Білл. – Я не чекаю від людей компліментів. Мені імпонує інша реакція: нарешті – реальна жінка, зі зморшками й шрамами, які мають свою історію. Моя ціль – допомогти матерям відчути себе красивими”.

Після автопортретів Білл опублікувала в Facebook фото своєї подруги: до живота, вкритого зморшками, пригорнулося двійко дітей.

2

Ідея поширилася, як вірус. Сотні жінок почали просити Білл про подібну фотосесію.

Фотограф зняла вже понад 70 матерів і уклала із цих матеріалів альбом, який назвала “Красиве тіло”. Планується, що він вийде друком у січні.

Білл не користується послугами візажистів і не намагається приховати вади своїх моделей.

“Пригадую, коли я отримала свої фотографії, мене кинуло у холодний піт”, – зізнається Ніколь Мід, одна із моделей Білл.

Більшість жінок, які взяли участь в проекті, соромляться свого тіла, і Мід не є винятком.

Народивши першу дитину, вона почала ховати живіт. Про бікіні на пляжі не могло бути й мови. Зйомок вона чекала із жахом, але рішуче.

3

На фотосесію жінка взяла своїх трьох синів.

“Коли я запропонувала хлопцям узяти участь у цьому проекті, вони запитали: а який у цьому сенс? Я відповіла: зробіть це заради кузин, заради своїх майбутніх дівчат, дружин чи дочок, бо нас рідко показують справжніми, – каже Мід. – Я би хотіла, щоб мої хлопці знали, як виглядатимуть їхні дружини після пологів. Це не повинно їх шокувати чи непокоїти”.

У 1991 році журнал Vanity Fair надрукував на обкладинці оголену Демі Мур, що перебувала на сьомому місяці вагітності. Це був переламний момент: ставлення до тіла вагітних відтоді сильно змінилося.

4

Сьогодні немає нічого незвичного в тому, що майбутні мами замовляють собі фотосесію. Але жінок, які вже народили, це не стосується, каже соціолог Мередіт Неш.

У популярній культурі про тіло після пологів говорять лише у контексті того, як швидко “повернулась до норми” та чи та знаменитість.

Таким чином жінкам нав’язують нереалістичні, спотворені уявлення про їхнє тіло, каже фахівець. Адже багато жінок можуть ніколи й не повернутись у “довагітну” форму.

Білл вважає, що якщо хтось із зірок сфотографується після пологів за прикладом Демі Мур, це може змінити ситуацію.

5

“Якщо якась суперзірка захоче зі мною зв’язатися – я буду дуже рада співпрацювати!” – сміється вона і додає, що все ще шукає моделей.

Але Макс Ведакал, нью-йоркський фотограф, який працював для Vogue, не вірить, що в “елітному глянці” найближчим часом з’явиться щось подібне.

Коментар соціолога

“Один фотоальбом ще не здатний змінити суспільство. Думаю, він лише тиснутиме на жінок своєю вимогою прийняти себе такою, якою ти є. Я не бачу нічого поганого в тому, що жінка засмучена своїми розтяжками, бо вони вважаються некрасивими. Адже жінки переживають через зовнішність не просто так, для цього є певні причини.

Після пологів у житті жінки відбувається дуже багато змін, і нове тіло – це лише верхівка айсберга. Материнство – це цілком нова ідентичність, особливо для тих, хто народив уперше. І проблеми із зовнішністю – це те, із чим можна справитися. Краще скаржитися на те, що не влазиш у довагітні джинси, ніж бути наляканою до смерті можливістю перетворитись на домогосподарку”.

Мередіт Неш, авторка книги “Постмодерні матері”

Більшість фотографів і редакторів не можуть втриматись від спокуси ретушувати фото, твердить він.

А моделі або зірки також не поспішатимуть демонструвати свої вади, бо суть їхньої професії – бути досконалими.

Для декого називати розтяжки красивими – це занадто.

Білл каже, що багатьом клієнткам спершу не подобаються їхні фото. Попервах жінки звертають увагу лише на проблемні ділянки: жирові складки, зморшки, розтяжки.

Але що більше вони дивляться на свої знімки, то більше краси у них бачать.

Крістіна Беррі, одна з учасниць проекту, каже, що їй завжди було важко змиритися зі своїм тілом, але фотосесія їй у цьому допомогла.

“Я працюю над цим. Не можу сказати, що я щодня почуваюся сексуальною і упевненою. Але тоді я пригадую про проект, дивлюсь на свої фотографії і кажу собі: та я ж красуня!”

Чоловік пані Беррі Кріс каже, що чоловіки дуже рідко обговорюють те, як змінилось чи може змінитися тіло їхніх дружин після вагітності. А тому виявляються не готовими до реальності.

“Побачивши фото Крістіни та інших жінок, я подумав: о боже, я просто нічого не розумів. Діти – ось що вона зробила, ось чому в неї ці шрами. Мені ніколи не доведеться пройти через щось подібне, а їй довелось.

Ці жінки дуже сильні, а моя дружина – чудова. Мені треба було побачити цю фотосесію. Сподіваюсь, вона допоможе і іншим чоловікам зрозуміти те саме, що зрозумів я”.

6

Коментар блоґерки

“Після народження доньки моє тіло різко змінилося, що стало для мене сюрпризом. Я не чекала цього, тому що у нашій культурі про це дуже мало говорять.

Я розривалася між двома полюсами. З одного боку, я була в захваті від свого тіла і хотіла віддати йому належне за те, що воно виносило і народило маленьку людину. З іншого боку – я хотіла відповідати загальним уявленням про красу. Отож, я борсалася між цими двома полюсами. Це було нелегко – хотіти взаємовиключного.

Я вірю, що чим більший спектр зображень ми бачимо, тим більш нормальними почуваємось. Якщо ми почнемо вважати такі речі нормальними, вони перестануть нас турбувати. На жаль, зараз у нашій культурі дуже мало подібних зображень”.

Бонні Ретліфф Кроудер, “Форма матері”

Переклад: Дафна Рачок
Текст: Корделія Геблсвейт
Джерело

Leave a Reply